flytta till innehållet

Uuden työssäoloehdon täyttyminen 2.9.2024 jälkeen

En månad av arbetsvillkoret uppfylls när du har fått minst 930 euro i bruttolön för arbete som utförts under en kalendermånad. Om lönen har varit mindre än 930 euro men minst 465 euro, intjänas arbetsvillkoret för en halv månad. Löneutbetalningsdagen avgör vilken månad som uppfyller arbetsvillkorsmånaden. Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan således uppstå till exempel av en period på 10 hela och 4 halva månaders arbete.

Arbetsvillkoret uppfylls när du har tjänat in 12 månader av arbetsvillkoret under en granskningsperiod på 28 månader. När du har uppfyllt arbetsvillkoret fastställs en ny grundlön och en självrisktid för dig. För självrisktiden betalas ingen inkomstrelaterad dagpenning. Självrisktiden är sju arbetslösa vardagar (mån-fre). Självrisktiden beräknas motsvara sju arbetslösa dagar om du arbetar. 

Betalningsdagens betydelse för intjänandet av arbetsvillkoret

För att arbetsvillkoret ska intjänas är det väsentligt när lönen har betalats ut. Intjäningsperioden (den tid då arbetet som motsvarar lönen har utförts) är endast relevant när lön eller bonusar betalas ut för en längre tid eller när löneutbetalningen fördröjs på grund av arbetsgivaren. Om du till exempel utför kortjobb för olika arbetsgivare i oktober och november och får lön för alla dessa i december, räknas endast december till arbetsvillkoret. Bonusar som har införtjänats för hela året fördelas däremot så att de påverkar över ett år.

Omfattas jag av arbetsvillkoret på 6 månader eller 12 månader?

Du omfattas av arbetsvillkoret på sex månader om den sista arbetsveckan som ingår i arbetsvillkoret löper ut 1.9.2024 eller tidigare.

Om du i september 2024 har fått minst 465 euro i lön för arbete som utförts i september eller senare, omfattas du av arbetsvillkoret på 12 månader.

Tidpunkten för utbetalning av lön har ännu ingen betydelse om arbetet har utförts innan lagändringen trädde i kraft. Om arbetet har utförts i augusti och lönen har betalats ut i september, omfattas du av arbetsvillkoret på sex månader.

Från och med september 2024 tillämpas i praktiken den gamla och den nya lagen samtidigt i ungefär ett år. Detta beror på att man tidigast i september 2025 kan ha uppfyllt arbetsvillkoret enligt den nya lagen. Hittills har det oftast varit fråga om en kombination där arbetsveckor fram till 1.9.2024 och arbetsmånader efter 2.9.2024 räknas till arbetsvillkoret på 12 månader.

Omvandling av arbetsveckor

Arbetsveckor för perioden fram till 1.9.2024 ändras till månader så att fyra veckor ackumulerar en månad av arbetsvillkoret. Av de återstående veckorna ger tre veckor en hel månad och en eller två veckor en halv månad till arbetsvillkoret. Kassan ändrar de tidigare veckorna av arbetsvillkoret så att de motsvarar det nya arbetsvillkoret. 

Omvandlingen går till på följande sätt:

  • 3–4 arbetsvillkorsveckor = 1 arbetsvillkorsmånad
  • 1–2 arbetsvillkorsveckor = 0,5 arbetsvillkorsmånad

Ditt sju månader långa heltidsarbete upphör 31.8.2024. Du har anslutit dig till kassan på din första arbetsdag.

Du har uppfyllt arbetsvillkoret och medlemsvillkoret i sin helhet enligt den gamla lagen, det vill säga 26 veckor av arbetsvillkoret uppfylls.

Din anställning upphör på måndag 8.9.2024. Du anmäler dig som arbetslös arbetssökande på måndag 9.9. Du tjänade 500 euro i lön för din senaste arbetsvecka 2–8.9. Lönen betalas ut 15.9.2024.

För att tjäna in en hel arbetsvillkorsmånad ska lönen vara minst 930 euro per månad och för att tjäna in en halv månad ska lönen vara minst 465 euro per månad.

Eftersom du har arbetat 2.9 eller därefter och en halv arbetsvillkorsmånad räknas till arbetsvillkoret, omfattas du av arbets- och medlemsvillkoret på 12 månader. 

 

Din anställning upphör på söndag 8.9.2024. Du anmäler dig som arbetslös arbetssökande på måndag 9.9. Du tjänade 300 euro i lön för din senaste arbetsvecka 2–8.9. Lönen betalas ut 15.9.2024.

Du har inte arbetat 2.9 eller därefter på ett sådant sätt att tiden skulle kunna räknas till arbetsvillkoret. Således omfattas du fortfarande av arbetsvillkoret på 6 månader. För att arbetsvillkoret ska uppfyllas krävs det 26 kalenderveckor med minst 18 timmars arbete per vecka.

 

Lön enligt kollektivavtal

Lönen som betalas för arbetet ska vara i enlighet med kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal inom branschen, ska lönen för heltidsarbete vara minst 1 399 euro i månaden (år 2024). Till exempel en månadslön på 1 000 euro räknas till arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning om detta är kollektivavtalsenlig lön inom branschen eller om det är fråga om deltidsarbete.

Frivilliga studier eller arbetskraftsutbildnin

Om det nya arbetsvillkoret uppfylls under frivilliga studier eller arbetskraftsutbildning, fastställs inte dagpenningens belopp på nytt och maximitiden börjar inte om från början medan utbildningen pågår.