flytta till innehållet

Oikeus ansiopäivärahaan 2.9.2024 alkaen

Villkoren för utbetalning och erhållande av inkomstrelaterad dagpenning har ändrats 2.9.2024. Från och med september kan man få rätt till inkomstrelaterad dagpenning genom att uppfylla arbetsvillkoret på 12 månader på så sätt att man får 930 euro i månaden i lön under 12 månader. Genom en lön på minst 465 euro i månaden kan du tjäna in en halv månad till arbetsvillkoret.

Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas till arbetslösa, permitterade och delvis sysselsatta, om arbetstidsförkortningen beror på arbetsgivarens initiativ. Du ska anmäla dig som arbetslös arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån senast den första dagen du är arbetslös och vara beredd att ta emot heltidsarbete. Jobbsökningen ska vara i kraft när du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning.

TE-byrån  

Inkomstrelaterad dagpenning söks alltid retroaktivt i perioder på en månad eller fyra kalenderveckor (mån-sön). Du kan lämna in din första ansökan för två fulla kalenderveckor om du är helt arbetslös. Kontrollera vilka bilagor som behövs för handläggningen av ansökan och vilka villkoren är för att få rätt till inkomstrelaterad dagpenning. 

Bilagor till inkomstrelaterad dagpenning

Villkor för inkomstrelaterad dagpenning

  • Du har varit medlem i en arbetslöshetskassa i minst 12 månader
  • Ditt arbetsvillkor har uppfyllts under tiden som medlem
  • Du har anmält dig som arbetslös arbetssökande hos TE-byrån
  • Du är 18–64 år. I permitteringssituationer kan dagpenning fortfarande betalas till personer i åldern 65–68 år.
  • Arbetsvillkoret ska vara uppfyllt efter att du har fyllt 18 år
  • Du är arbetslös, permitterad eller arbetar delvis

Villkoren för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning ändras 2.9.2024

Den största ändringen gäller den arbetshistoria som krävs för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning. Från och med september krävs det ett års arbete. Du måste vara medlem i en arbetslöshetskassa medan du arbetar, och även medlemsvillkoret höjs till 12 månader.

  • Arbetsvillkoret fram till 1.9.2024: 26 kalenderveckor (6 månader)
  • Arbetsvillkoret från och med 2.9.2024: 12 kalendermånader (1 år), medlemsvillkor 12 månader.

Vad ändras  

  1. Från och med september beror rätten till dagpenning inte längre på antalet arbetade timmar före arbetslösheten.
  2. Om man arbetat tillräckligt före arbetslösheten bedöms i fortsättningen enbart på basis av lönen.
  3. Genom att få minst 930 euro i lön per kalendermånad kan man tjäna in en månad till arbetsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning. Genom att få minst 465 euro i lön kan man tjäna in en halv månad till arbetsvillkoret. Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan således uppstå till exempel av en period på 10 hela och 4 halva månaders arbete.
  4. I fråga om rätten till dagpenning efter lagändringen är det väsentligt när lönen har betalats ut. Intjäningsperioden (den tid då arbetet som motsvarar lönen har utförts) är endast relevant när lön eller bonusar betalas ut för en längre tid eller när löneutbetalningen fördröjs på grund av arbetsgivaren.

Exempel:

Om du utför kortjobb för olika arbetsgivare i oktober och november och får lön för alla dessa i december, räknas endast december till arbetsvillkoret. Bonusar som har införtjänats för hela året fördelas däremot så att de påverkar över ett år.