flytta till innehållet

Stadgar för arbetslöshetskassan Super

KAPITEL I, KASSANS VERKSAMHETSOMRÅDE

§ 1 Kassans namn, hemort, verksamhetsområde och syfte

Kassan heter Super työttömyyskassa. Nedan i dessa stadgar kallas den för kassan. Kassans hemort är Helsingfors. 

Kassan har hela landet som verksamhetsområde. Kassan är en sammanslutning som baserar sig på ömsesidigt ansvar och vars uppgifter fastställs i lagen om arbetslöshetskassor och de bestämmelser som kompletterar denna. Arbetslöshetskassan kan stödja sina medlemmars sysselsättning genom att tillhandahålla tjänster i enlighet med 1 § 2 mom. i lagen om arbetslöshetskassor.

Kassans protokoll upprättas på finska.

KAPITEL II, MEDLEMSKAP

§ 2 Villkor för medlemskap

Som medlem i kassan kan antas var och en som omfattas av tillämpningsområdet för lagen om utkomstskydd för arbetslösa 

  • och arbetar inom social- och hälsovården, småbarnspedagogiken och bildningsväsendet eller som utbildat sig inom ovan nämnda branscher
  • de som studerar inom ovan nämnda branscher 
  • anställda av kyrkan, andra religiösa samfund eller samfund som tillhandahåller tjänster inom branschen eller de som utbildat sig inom ovan nämnda branscher
  • löntagare som studerar inom ovan nämnda branscher och som inte har fyllt 68 år.

Med löntagare avses en sådan löntagare vars utkomst ska anses grunda sig på löneinkomst från arbete som utförts för någon annan. En medlem i kassan får inte samtidigt vara medlem i en annan arbetslöshetskassa. En skriftlig ansökan om att bli medlem i kassan ska lämnas in till kassan. Medlemskapet godkänns av kassadirektören eller den tjänsteman som ansvarar för medlemsärenden. Bestämmelser om antagning som medlem finns i § 15 och 16 i stadgarna.

En arbetslös person kan bli medlem i en arbetslöshetskassa i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen (grundförordning) och den nordiska konventionen om social trygghet.

En arbetslös person kan bli medlem i arbetslöshetskassan inom en månad från det att den kassa som han eller hon är medlem i har upplösts, försatts i likvidation eller konkurs.

Medlemskapet i kassan börjar från och med den dag då personen har betalat sin medlemsavgift.

Dock tidigast från och med den dag då han eller hon skriftligen har ansökt om medlemskap i kassan. 

3 § Utträde ur kassan

Om en medlem vill utträda ur kassan ska han eller hon anmäla detta skriftligen till kassan. 

Medlemskapet i arbetslöshetskassan upphör dock senast vid utgången av den kalendermånad då medlemmen fyller 68 år.

 § 4 Anmärkning, varning och uteslutning ur kassan

Arbetslöshetskassans styrelse kan efter att ha hört en medlem ge en anmärkning, en varning eller utesluta medlemmen ur kassan,

om han eller hon vid anslutandet till kassan har lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter; på ett bedrägligt sätt har angett felaktiga uppgifter eller dolt någon omständighet som påverkar mottagandet av eller storleken på de förmåner som betalas ut av kassan, eller om medlemmen vägrar att följa kassans stadgar.

Om en medlem inte har betalat medlemsavgiften inom sex (6) månader från början av den period som medlemsavgiften avser, kan han eller hon uteslutas ur kassan från och med den dag då medlemsavgifterna är obetalda. 

En person som permanent har lämnat ett yrke eller en bransch som hör till kassans verksamhet kan uteslutas som medlem av kassan. 

Kassan kan utesluta en medlem som har bedrivit sådan näringsverksamhet som avses i 1 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa i mer än 18 månader. 

I de situationer som avses i denna paragraf kan beslutet fattas av kassadirektören eller en tjänsteman som ansvarar för medlemsärenden i stället för av styrelsen.

§ 5 Anslutning som medlem på nytt

Om en medlem efter att ha utträtt ur kassan ansluter sig till en annan kassa inom en månad, räknas medlemskapet och anställningstiden i den tidigare kassan till godo för medlemmen i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor och lagen om utkomstskydd för arbetslösa. 

Om en medlem som uteslutits ur kassan åter upptas som medlem, räknas inte hans eller hennes tidigare anställningstid, tid som medlem eller tidigare betalda medlemsavgifter till godo.

§ 6 Medlemsavgifter

Medlemsavgiften uppgår till det eurobelopp per månad som Finansinspektionen årligen fastställer.

Finansinspektionen fastställer medlemsavgiften på förslag av arbetslöshetskassan.

Medlemsavgiften ska betalas på det sätt som styrelsen bestämmer senast sex (6) månader från början av den period som medlemsavgiften avser. 

En medlem som har utträtt eller uteslutits har inte rätt till återbetalning av medlemsavgifter som betalats till kassan för en period före utträdet eller uteslutningen. 

En medlem som har utträtt eller uteslutits får på skriftlig begäran tillbaka medlemsavgiften för de hela kalendermånader som han eller hon har betalat efter att medlemskapet upphört. En medlem som ansluter sig mitt under en kalendermånad debiteras full medlemsavgift från början av anslutningsmånaden. Begäran om återbetalning av medlemsavgiften ska göras till kassan inom tre månader från det att utträdet har skett eller beslutet om uteslutning har vunnit laga kraft. Medlemsavgiften återbetalas inte om det belopp som ska återbetalas är mindre än 10 euro.

7 § Befrielse från medlemsavgift

Befrielse från kassans medlemsavgift kan inte beviljas.

KAPITEL III, FÖRMÅNER SOM BETALAS AV KASSAN

8 § Förmåner

Kassan beviljar inkomstrelaterad dagpenning i enlighet med lagen om utkomstskydd för arbetslösa och andra förmåner inom kassans verksamhetsområde i enlighet med den gällande lagstiftningen. 

IV KAPITLET, KASSANS FÖRVALTNING

§ 9 Förvaltningsorgan

Kassans förvaltningsorgan är kassamötet och styrelsen. Styrelsen kan för sin mandatperiod tillsätta ett arbetsutskott som utöver de medlemmar som styrelsen utsett kan bestå av kassadirektören och andra tjänstemän i kassan. Arbetsutskottet fungerar som ett beredande organ som är underställt styrelsen. Arbetsutskottets uppgift preciseras i arbetsordningen för kassans förvaltning.

§ 10 Kassamöte

Kassans högsta beslutanderätt utövas av kassans medlemsmöte. Tid och plats för mötet bestäms av kassans styrelse. 

Varje delegat har en röst. Vid lika röstetal avgörs val genom lottning, i övriga frågor är det den åsikt som mötesordföranden understöder som antas som beslut.

§ 11 Kassans ordinarie möte 

Arbetslöshetskassans ordinarie möte hålls före utgången av juni varje år. 
Vid ordinarie mötet ska:

  

  1. presentera styrelsens verksamhetsberättelse och revisionsberättelse för den föregående mandatperioden
  2. fastställa bokslutet för det föregående året
  3. besluta om de åtgärder som behöver vidtas med hänsyn till förvaltningen och räkenskaperna
  4. besluta om behandlingen av räkenskapsperiodens resultat
  5. besluta om beviljande av ansvarsfrihet för de ansvariga
  6. fastställa arvoden för styrelsens ordförande och ledamöter samt revisorerna
  7. besluta om antalet styrelseledamöter samt förrätta val av styrelseledamöter och personliga ersättare vart fjärde år
  8. välja styrelseordförande samt styrelseledamöter och ersättare för en mandatperiod på fyra år
  9. förrätta val av revisorer. Revisorerna ska vara sådana GR-revisorer eller en sådan GR-sammanslutning som avses i 2 § 2 mom. i revisionslagen eller sådana CGR-revisorer eller en sådan CGR-sammanslutning som avses i 2 § 3 mom. i nämnda lag. Om det som revisor har valts en ovan nämnd sammanslutning behöver inga ersättare väljas för revisorerna. Revisorernas mandatperiod fortsätter till dess att ett nytt val har förrättats.
  10. fastställa grunden för medlemsavgiften
  11. besluta om principerna för placeringsverksamheten
  12. behandla övriga ärenden som angivits för behandling i möteskallelsen.

Andra än ovan nämnda ärenden får inte upptas för slutligt avgörande på mötet.

§ 12 Kassans extra möte

Arbetslöshetskassan ska ordna ett extra möte då

  1. kassans styrelse anser det nödvändigt,
  2. Finansinspektionen eller revisorerna kräver det, om det är påkallat på grund av en revision som de utfört, eller
  3. då minst en tiondel av medlemmarna skriftligen begär det för behandling av ett visst ärende.

Om antalet medlemmar i kassan har sjunkit under den gräns som närmare anges i lagen om arbetslöshetskassor, ska kassan utan dröjsmål sammankalla till ett extra möte för att avgöra om kassans verksamhet ska fortsätta eller inte och vilka åtgärder som ska vidtas i dessa fall. 

Om styrelsen utan laglig grund vägrar att sammankalla till kassamöte, ska Finansinspektionen utfärda en kallelse. 

I kallelsen till mötet ska det framgå vilka ärenden som ska behandlas. Andra ärenden än de som nämns i möteskallelsen får inte tas upp för slutgiltigt beslut på mötet.

§ 13 Kassans styrelse

Kassans styrelse består av minst fem och högst 16 ordinarie ledamöter och lika många personliga ersättare, som ska vara minst 18 år fyllda. Minst två tredjedelar av styrelseledamöterna ska vara medlemmar i kassan. En ansvarig tjänsteman eller annan person som är anställd i kassan får inte vara ledamot eller ersättare i styrelsen.

Närmare bestämmelser om behörigheten för en ledamot i kassans styrelse finns i lagen om arbetslöshetskassor.

Ledamöterna och ordföranden i kassans styrelse väljs på kassans ordinarie möte för fyra år i sänder. Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande.

Styrelsens mandatperiod är tiden mellan valmötena.

§ 14 Styrelsens verksamhet

Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller, vid dennes förhinder, av vice ordföranden. Styrelsen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst hälften av de övriga styrelseledamöterna är närvarande, på plats eller deltar i mötet på distans. 

Styrelsens beslut utgörs av den åsikt som majoriteten har understött. Vid lika röstetal avgörs val genom lottning, i övriga frågor är det den åsikt som mötesordföranden understöder som antas som beslut. 

För att fatta beslut om placering av medel krävs två tredjedelars kvalificerad majoritet i styrelsen. 

På styrelsens möte ska protokoll föras och det ska justeras senast vid nästa styrelsemöte.

§ 15 Styrelsens uppgifter

Styrelsen ska

  1. sörja för kassans förvaltning och adekvat organisering av dess verksamhet
  2. se till att kassan har ett tillräckligt och fungerande förvaltningssystem i förhållande till arten och omfattningen av dess verksamhet
  3. övervaka att kassans angelägenheter sköts i enlighet med lagen, kassans stadgar, kassamötets beslut och de verksamhetsanvisningar som fastställts
  4. anta och utesluta medlemmar i kassan med beaktande av vad som stadgas i § 2 och § 17 om mottagande av ansökan om medlemskap, antagning som medlem och i § 4 om uteslutning ur kassan
  5. utarbeta en investeringsplan för kassan och besluta om lönsam och säker placering av kassans tillgångar i enlighet med de principer som mötet godkänt samt besluta om upptagning av lån i enlighet med § 21
  6. fastställa de principer som ska följas vid utbetalning av förmåner
  7. anställa och avskeda kassadirektören, besluta om anställningsvillkoren för kassadirektören och vid behov välja en ersättare för denne - styrelsen kan också bemyndiga styrelsens ordförande att välja en ersättare för kassadirektören
  8. övervaka upprätthållandet av medlemsregistret
  9. godkänna kontinuitetsplanen och de skriftliga verksamhetsprinciperna för kassans interna kontroll, riskhanteringssystem och interna revisionsarrangemang samt regelbundet, minst en gång per år, utvärdera dem
  10. sammankalla kassamötet och bereda de ärenden som ska behandlas på mötet
  11. ge ett skriftligt utlåtande till kassamötet om de förslag som revisorn eller medlemmarna i kassan vill lägga fram för behandling av mötet
  12. upprätta bokslutet, inklusive resultaträkningen och balansräkningen jämte noterna och verksamhetsberättelsen samt överlämna dem till revisorerna senast en månad före det kassamöte där frågan om fastställande av bokslutet ska behandlas. Styrelsen ska i sin verksamhetsberättelse ge förslag på åtgärder som rör kassaöverskottet eller -underskottet.
  13. utarbeta en verksamhetsplan och budget för nästa år
  14. årligen lämna in en ansökan om finansieringsandelen enligt lagen om arbetslöshetskassor till social- och hälsovårdsministeriet
  15. årligen lämna in ett förslag till Finansinspektionen om storleken på kassans medlemsavgift
  16. vid behov ge befogenheter att teckna kassans namn
  17. företräda kassan och föra dess talan inför domstolar och andra myndigheter
  18. besluta om verksamhetsprinciper för outsourcing
  19. besluta om alla andra ärenden som gäller kassan och som inte på annat sätt bestäms i lag, förordning eller stadgar samt
  20. vid behov välja ett arbetsutskott och fastställa dess uppgifter.

§ 16 Kassadirektörens uppgifter

Kassadirektören är kassans ansvariga tjänsteman och sköter kassans löpande förvaltning i enlighet med styrelsens anvisningar och föreskrifter. Kassadirektören har rätt att närvara vid styrelsemötet och har yttranderätt vid sammanträdet, om inte styrelsen beslutar annat.

Närmare bestämmelser om behörigheten för kassadirektören finns i lagen om arbetslöshetskassor. 

Kassadirektören ska

  1. leda och övervaka utbetalningen av förmåner och den övriga praktiska verksamheten vid arbetslöshetskassan 
  2. bereda de ärenden som ska behandlas vid styrelsemötena och verkställa styrelsens beslut 
  3. ansvara för kassans verksamhet och ekonomiska förvaltning 
  4. rapportera till styrelsen i frågor som gäller kassans verksamhet och ekonomi 
  5. se till att kassans interna revision och kontroll genomförs 
  6. vid behov fatta beslut om antagning och uteslutning av medlemmar i stället för styrelsen i de situationer som avses i § 4 
  7. anställa och avskeda kassans övriga anställda samt besluta om deras uppgifter och anställningsvillkor
  8. utföra andra av styrelsen tilldelade uppgifter inom verksamhetsområdet.

§ 17 Kassans namnteckning

Kassans namn kan undertecknas av styrelsens ordförande eller kassadirektören eller av någon annan person som styrelsen befullmäktigat till detta. 

Skuldförbindelser förutsätter dock namnteckning av styrelseordföranden och kassadirektören samt en annan styrelseledamot tillsammans. 

När ett beslut om arbetslöshetsdagpenning fattas med hjälp av informationsbehandling kan underskriften göras elektroniskt.

§ 18 Kallelse till möte och meddelanden till medlemmarna

Möteskallelser och andra meddelanden till medlemmarna som gäller kassan ska publiceras i en eller flera tidningar med spridning bland medlemmarna eller delges medlemmarna på något annat sätt som fastställts av styrelsen minst två veckor före tidsfristen i fråga. 

Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslutet samt revisionsberättelsen jämte utlåtanden ska vara tillgängliga för medlemmarna på kassans kansli under kassans öppettider under en veckas tid före kassans ordinarie möte.

§ 19 Sätt att delta i administrativa möten

Det är tillåtet att delta i kassamötet med hjälp av en dataförbindelse eller med något annat tekniskt hjälpmedel. En förutsättning för att förfarandet ska kunna användas är att rätten att delta och rösträkningens korrekthet kan fastställas på ett sätt som är jämförbart med det förfarande som tillämpas på ett vanligt möte. Möjligheten att delta på detta sätt, villkoren och förfarandet för det ska anges i möteskallelsen.

§ 20 Upptagning av lån

Kassans styrelse har rätt att ta tillfälliga lån endast för utbetalning av förmåner och anskaffning av lokaler för arbetslöshetskassans ändamål, när det inte finns medel tillgängliga för detta.

§ 21 Bokslut

Arbetslöshetskassans räkenskapsperiod är ett kalenderår.

Styrelsen ska inom tre månader efter räkenskapsperiodens utgång upprätta ett bokslut som innehåller resultat- och balansräkning, noter och verksamhetsberättelse. 

Bokslutshandlingarna ska lämnas till revisorn för revision senast en månad före kassamötet. 

Revisorerna ska för varje räkenskapsperiod lämna en skriftlig revisionsberättelse till styrelsen minst två veckor före det möte där beslut om fastställande av bokslutet ska fattas.

§ 22 Fonder

Arbetslöshetskassans fond är utjämningsfonden. Det årliga överskottet ska överföras till utjämningsfonden.

§ 23 Underskottstäckning

Om bokslutet uppvisar ett underskott ska högst 50 procent av utjämningsfonden användas för att täcka underskottet. 

Om underskottet inte kan täckas på det sätt som avses i mom. 1, ska underskottet täckas på det sätt som anges i lagen om arbetslöshetskassor med en tilläggsandel som beviljas ur arbetslöshetskassornas stödkassa och statens medel.

KAPITEL V, SÄRSKILDA BESTÄMMELSER

§ 24 Kassans tillsyn

Kassans tillsynsmyndighet är Finansinspektionen.

§ 25 Ändring av kassans stadgar

Om ändringar görs i lagen eller förordningen om utkomstskydd för arbetslösa eller i lagen eller förordningen om arbetslöshetskassor, har kassans styrelse rätt att göra motsvarande ändringar i dessa stadgar. 

Ändring av dessa stadgar i andra fall än de som avses i mom. 1 eller upplösning av kassan i andra fall än sådana som avses i § 12 mom. 2 förutsätter att ärendet har beslutats vid ett kassamöte med minst två tredjedelars röstmajoritet.

§ 26 Överföring av tillgångar vid upplösning av kassan 

Om ett beslut har fattats om att upplösa eller lägga ned kassan, ska eventuella återstående tillgångar omfattas av vad som sägs om detta i lag.