flytta till innehållet
Aktuellt

Lagändringar vid årsskiftet

Några ändringar har gjorts i utkomstskyddet för arbetslösa från och med 1.1.2023.

Granskningen av arbetstiden för permitterade med förkortad arbetsdag har ändrats

Arbetstiden för personer som tidigare permitterats med förkortad arbetsdag har granskats per kalendervecka. Detta har inneburit att alla arbetstimmar har beaktats vid granskningen av arbetstiden för den kalendervecka då lönen betalades ut. I framtiden kommer arbetstidsöversynen normalt att genomföras för hela jämkningsperioden. Arbetstiden granskas alltså antingen under en period av fyra veckor eller en kalendermånad. Arbetstiden för permitterade med förkortad arbetsdag granskas på samma sätt som för dem som får jämkad dagpenning. Det är skäl att notera att ändringen inte gäller personer som permitterats med en förkortad arbetsvecka.

Upphovsrättsliga ersättningar beaktas inte längre vid jämkning av inkomstrelaterad dagpenning

Tidigare har upphovsrättsliga ersättningar (t.ex. Teosto- eller Gramex-ersättningar) varit inkomster som har beaktats vid jämkning av inkomstrelaterade dagpenningsinkomster. Från och med början av 2023 utgör upphovsrättsersättning inte förvärvsinkomst baserad på arbete som ska beaktas vid jämkning, så upphovsrättsersättning beaktas inte vid utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning. Ersättning för immateriella rättigheter beaktas dock fortfarande som förvärvsinkomst baserad på arbete. Ändringen har trätt i kraft 1.1.2023

Omställningsskydd för personer som är 55 år och äldre

De som omfattas av omställningsskyddet har rätt:

  • till en omställningspenning, som motsvarar 1 månadslön
  • till en utbildning inom omställningsskyddet på upp till 6 månader, vars värde motsvarar högst 2 månadslöner
  • till en sysselsättningsledighet, vars längd är fem dagar längre än normalt

Förutsättningar för omställningsskydd

  • uppsagd av produktionsmässiga och ekonomiska skäl (uppsägning av visstidsanställning uppfyller inte villkoret)
  • har fyllt 55 år vid tidpunkten för uppsägningen
  • har varit anställd av samma arbetsgivare i minst 5 år vid tidpunkten för uppsägningen
  • Inom 60 dagar efter uppsägningen, registrerad som arbetssökande hos TE-byrån. (Observera att uppsägningstiden kan vara längre än 60 dagar.)

Uppsägningsdagen avser det datum då uppsägningen gjordes. Om uppsägningstiden är lång måste du anmäla dig till TE-byrån redan innan arbetslösheten börjar.

Tilläggsdagarna slopas och ersätts av en modell med omställningsskydd

I vissa situationer betalas inkomstrelaterad dagpenning efter utgången av maximitiden fram till pensionsåldern. Dessa kallas tilläggsdagar. Tilläggsdagar kan betalas om du har uppfyllt din maximala betalningsperiod och ålderskravet är uppfyllt. Dessutom måste du ha arbetat i minst fem år under de senaste 20 åren.

Åldersgränsen för tilläggsdagar höjs med ett år per åldersgrupp börjande med personer födda år 1963 och möjligheten till tilläggsdagar slopas helt för dem som är födda år 1965 och senare. Det innebär att reformen påverkar rätten till inkomstrelaterad dagpenning från och med år 2025, då de år 1963 födda når den nuvarande åldersgränsen på 62 år för tilläggsdagar. Betalningen av tilläggsdagar slopas helt år 2030.

Ålderskrav för tilläggsdagar:

                          60 år för personer födda 1955–1956

                          61 år för personer födda 1957–1960

                          62 år för personer födda 1961–1962

                      63 år för personer födda 1963

                      64 år för personer födda 1964

                     De som är födda 1965 eller senare har inte rätt till tilläggsdagar

 

Det blir lättare att studera under en arbetslöshetsperiod

Under arbetslösheten kan du läsa korta kurser och delta i korta utbildningar, kvalifikationsutbildningar och studier vid en folkhögskola utan att studierna påverkar utbetalningen av arbetslöshetsförmån. För mer information, kontakta TE-byrån.

I fortsättningen bedöms inte heltids- eller deltidsstudierna vid öppna universitetet eller yrkeshögskola om

  • studiernas längd, antingen kontinuerligt eller uppdelat, får inte överstiga 3 månader, och
  • omfattningen är i genomsnitt minst 5 högskolepoäng per studiemånad.

Om studierna är ofullständiga i slutet av 3 månader gör TE-byrån en bedömning av heltids- eller deltidsanställningen. Det är möjligt att visa att vilka studier som helst är deltidsstudier genom att arbeta eller idka affärsverksamhet på ett etablerat sätt vid sidan av studierna i minst 6 månader. Studier betraktas inte som heltidsstudier om de har inletts under anställningsförhållandet och arbetslösheten beror på permittering eller uppsägning på ekonomiska eller produktionsmässiga grunder.