Siirry sisältöön

Uuden työssäoloehdon täyttyminen 2.9.2024 jälkeen

Yksi työssäoloehtokuukausi täyttyy, kun sinulle on maksettu tehdystä työstä bruttopalkkaa vähintään 930 € kalenterikuukauden aikana. Jos palkka on ollut alle 930 euroa, mutta vähintään 465 euroa, työssäoloehtoa kertyy puolikkaan kuukauden verran. Palkanmaksupäivä ratkaisee sen, mikä kuukausi täyttää työssäoloehtokuukauden. Ansiopäivärahaoikeus voi siis syntyä esimerkiksi 10 kokonaisen ja 4 puolikkaan työssäolokuukauden jaksosta.

Työssäoloehto täyttyy, kun sinulle on kertynyt 12 työssäoloehtokuukautta 28 kuukauden tarkastelujaksolla. Työssäoloehdon täyttymisen jälkeen sinulle määritellään uusi perustepalkka ja asetetaan omavastuuaika. Omavastuuajalta ei makseta ansiopäivärahaa. Omavastuuaika on seitsemän työtöntä arkipäivää (ma-pe). Omavastuuaika lasketaan laskennallisesti vastaamaan seitsemää työtöntä päivää, jos teet töitä. 

Maksupäivän merkitys työssäoloehdon kertymiseen

Työssäoloehdon kertymisen kannalta on olennaista se, milloin palkka on maksettu. Ansainta-ajalla (ajankohta, jona palkkaa vastaava työ on tehty) on merkitystä vain silloin, kun palkkaa tai bonuksia maksetaan pitkältä ajalta tai palkanmaksu viivästyy työnantajasta johtuvasta syystä. Jos esimerkiksi teet keikkatöitä eri työnantajille loka- ja marraskuussa ja saat näistä kaikista palkan joulukuussa, kertyy päivärahaoikeus ainoastaan joulukuulta. Sen sijaan koko vuoden ajalta ansaitut bonukset jaetaan vaikuttamaan vuoden ajalle.

Olenko 6 kuukauden vai 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä?

Olet kuuden kuukauden työssäoloehdon piirissä, jos viimeinen työssäoloehtoon luettu työviikko päättyy 1.9.2024 tai aiemmin.

Jos sinulle on syyskuussa 2024 tai sen jälkeen maksettu palkkaa syyskuussa tai sen jälkeen tehdystä työstä vähintään 465 euroa, olet 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä.

Palkan maksuajankohdalla ei ole vielä merkitystä silloin, kun työ on tehty ennen lakimuutoksen voimaantuloa. Jos työ on tehty elokuussa ja palkka on maksettu syyskuussa, olet kuuden kuukauden työssäoloehdon piirissä.

Syyskuusta 2024 alkaen sovelletaan käytännössä päällekkäin vanhaa ja uutta lakia vuoden verran. Tämä johtuu siitä, että aikaisintaan syyskuussa 2025 henkilö on voinut täyttää työssäoloehdon uuden lain mukaan. Tähän asti kyse on useimmin yhdistelmästä, jossa 12 kuukauden työssäoloehtoon huomioidaan työviikkoja ajalta 1.9.2024 asti ja työkuukausia 2.9.2024 jälkeen.

Työviikkojen muuntaminen 

Työviikot ajalta 1.9.2024 asti muunnetaan kuukausiksi siten, että neljä viikkoa kerryttää yhden työssäoloehtokuukauden. Yli jäävistä viikoista kolme viikkoa muodostaa yhden kokonaisen ja yksi tai kaksi viikkoa muodostaa puolikkaan työssäoloehtokuukauden. Kassa muuttaa aikaisemmat työssäoloehtoviikot vastaamaan uutta työssäoloehtovaatimusta. 

Muunto tapahtuu seuraavasti:

  • 3-4 työssäoloehtoviikkoa = 1 työssäoloehtokuukausi
  • 1-2 työssäoloehtoviikkoa = 0,5 työssäoloehtokuutta

Seitsemän kuukautta kestänyt kokoaikatyösi päättyy 31.8.2024. Olet liittynyt kassaan ensimmäisenä työpäivänäsi.

Olet täyttänyt työssäoloehdon ja jäsenyysehdon kokonaisuudessaan vanhan lain mukaan eli 26 työssäoloehtoviikkoa täyttyy.

Työsuhteesi päättyy maanantaina 8.9.2024. Ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi maanantaina 9.9. Ansaitsit viimeiseltä työviikoltasi 2.–8.9. palkkaa 500 euroa. Palkka maksetaan 15.9.2024.

Palkan tulee olla vähintään 930 euroa kuukaudessa kokonaisen työssäoloehtokuukauden kerryttämiseksi ja vähintään 465 euroa kuukaudessa puolikkaan kuukauden kerryttämiseksi.

Koska olet työskennellyt 2.9. tai sen jälkeen ja työssäoloehtoon kertyy puolikas työssäoloehtokuukausi, olet 12 kuukauden työssäoloehdon ja jäsenyysehdon piirissä. 

 

Työsuhteesi päättyy sunnuntaina 8.9.2024. Ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi maanantaina 9.9. Ansaitsit viimeiseltä työviikoltasi 2.–8.9. palkkaa 300 euroa. Palkka maksetaan 15.9.2024.

Et ole työskennellyt 2.9. tai sen jälkeen siten, että aika kerryttäisi työssäoloehtoa. Näin ollen olet yhä 6 kuukauden työssäoloehdon piirissä. Työssäoloehdon täyttymiseen edellytetään 26 kalenteriviikkoa, jolloin töitä on ollut vähintään 18 tuntia viikossa.

 

Työehtosopimuksen mukainen palkka

Työstä maksettavan palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on oltava vähintään 1399 euroa kuukaudessa (vuonna 2024). Esimerkiksi 1000 euron kuukausipalkka kerryttää ansiosidonnaisen työskentelyvaatimusta, jos tämä on alan työehtosopimuksessa säädetty palkka, tai kyse on osa-aikatyöstä.

Omaehtoinen opiskelu tai työvoimakoulutus

Jos uusi työssäoloehto täyttyy omaehtoisen opiskelun tai työvoimakoulutuksen aikana, päivärahan suuruutta ei määritellä uudelleen eikä enimmäisaika ala alusta koulutuksen ollessa kesken.