Siirry sisältöön

Työssäolo- ja jäsenyysehto 

Sinulla on oikeus ansiopäivärahaan, kun täytät 12 kuukauden työssäolo- ja jäsenyysehdon. Työssäoloehto voi kertyä 28 kuukauden tarkastelujakson sisällä. 

Mikä on työssäoloehto?  

  • Työssäoloehtoa tarkastellaan kalenterikuukausittain. Työssäoloehtovaatimus on 12 kalenterikuukautta eli 1 vuosi. 
  • Riittävää työttömyyttä edeltävää työskentelyä arvioidaan palkan perusteella. 
  • 930 euron palkka kalenterikuukaudessa kerryttää ansiosidonnaisen työskentelyvaatimusta yhden kuukauden verran.
  • Vähintaan 465 euron palkka kerryttää työskentelyvaatimusta puolikkaalla kuukaudella. Ansiopäivärahaoikeus voi siis syntyä esimerkiksi 10 kokonaisen ja 4 puolikkaan työssäolokuukauden jaksosta.
  • Päivärahaoikeuden kertymisen kannalta on olennaista se, milloin palkka on maksettu. Ansainta-ajalla (ajankohta, jona palkkaa vastaava työ on tehty) on merkitystä vain silloin, kun palkkaa tai bonuksia maksetaan pitkältä ajalta tai palkanmaksu viivästyy työnantajasta johtuvasta syystä.

Mitä tarkoittaa tarkastelujakso? 

  • Työssäoloehdon tulee täyttyä 28 kuukauden tarkastelujakson sisällä, sen ei siis tarvitse kertyä niin sanotusti yhteen pötköön.
  • Tarkastelujaksoa voi pidentää työttömyysturvalain mukaisten hyväksyttävien syiden vuoksi enintään seitsemän vuotta.
  • Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi päätoiminen opiskelu, sairaus ja enintään 3-vuotiaan lapsen hoito.
  • Työssäoloehtoon ei kuitenkaan lueta aikaa, jolta olet saanut mm. osasairaspäivärahaa tai alennettua sairausajan palkkaa (esim. 2/3 palkkaa) tai vanhempainpäivärahaa. 

HUOM! Työssäoloehtovaatimus 1.9.2024 asti oli 26 kalenteriviikkoa (6 kuukautta). Osa jäsenistöstä on vielä ns. vanhan lain piirissä. 

Mikä on jäsenyysehto? 

  • Sinun täytyy kuulua kassaan 12 kuukautta eli vuoden verran ennen kuin voimme maksaa sinulle ansiopäivärahaa. 
  • Jäsenyysehto kertyy täysistä kuukausista, eli voit liittyä kassaan mikä tahansa kuukauden päivä, liittymispäivän ei tarvitse olla kalenterikuukauden ensimmäinen päivä. 

Onko jokin minimipalkka?

  • Jos työehtosopimusta ei ole, tulee kokoaikatyön palkan olla vähintään minimipalkan mukainen eli 1399 euroa/kuukaudessa.
  • Palkka suhteutetaan työaikaan, päiväpalkan on pitänyt olla vähintään 61,91 euroa. Se saadaan jakamalla kuukauden minimipalkka keskimääräisellä työpäivien määrällä (1399 : 21,5). Huomioi, että palkasta on tullut maksaa muun muassa työttömyysvakuutusmaksu, jotta palkka hyväksytään työssäoloehtoon.
  • Jos työssäoloehto tai jäsenyysehto ei täyty osaltasi, voit olla oikeutettu Kelan peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen. Ole tällaisessa tilanteessa suoraan yhteydessä Kelaan.

Ansiopäivärahaoikeuden menettäminen

Työssäoloehdon ja oikeuden ansiopäivärahaan menetät jos

 Olet poissa työmarkkinoilta yli kuusi kuukautta ilman työttömyysturvalaissa määriteltyä hyväksyttyä syytä

Olet toiminut päätoimisena yrittäjänä 1,5 vuotta

Olet vaihtanut työttömyyskassaa ja vaihdon väliin on jäänyt yli kuukauden katkos

Näissä tilanteissa voit saada ansiopäivärahaa vasta, kun olet täyttänyt työssäoloehdon kokonaisuudessaan uudelleen.

Työssäoloehdon kertyminen palkkatukityöstä ja työllistämisvelvoitteen aikana

Palkkatukityö ei kerrytä työssäoloehtoa, jos työ on alkanut 2.9.2024 tai sen jälkeen, ellei kyse ole 60 vuotta täyttäneen tai alentuneesti työkykyisen palkkaamiseen myönnetystä tuesta. 60 vuotta täyttäneillä ja alentuneesti työkykyisillä työssäoloehto kertyy sen jälkeen, kun palkkatukea on maksettu 10 kuukautta. 11 kuukaudesta alkaen työssäoloehtoa kertyy 75 % osuudella työajasta. Käytännössä työssäoloehdon kerryttäminen täyteen edellyttää 60-vuotiailta ja alentuneesti työkykyisiltä 26 kuukauden palkkatukityötä.