Vuodenvaihteen lakimuutokset
Työttömyysturvaan tulee muutamia muutoksia 1.1.2023 alkaen. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2023.
Lyhennetylle työpäivälle lomautettujen työaikatarkastelu muuttuu
Aikaisemmin lyhennetylle työpäivälle lomautettujen henkilöiden työaikaa on tarkasteltu kalenteriviikkokohtaisesti. Tämä on tarkoittanut, että kaikki työtunnit on huomioitu työaikaa tarkasteltaessa sille kalenteriviikolle, jolloin palkka on maksettu. Jatkossa työaikatarkastelu tehdään normaalisti koko sovittelujaksolle. Eli työaikaa tarkastellaan, joko neljän viikon tai kalenterikuukauden jaksolla. Lyhennetylle työpäivälle lomautettujen henkilöiden työaikaa tarkastellaan samoin kuin heidän, jotka saavat soviteltua päivärahaa. On hyvä huomata, että muutos ei koske lyhennetylle työviikolle lomautettuja henkilöitä.
Työajan arviointi sovitellussa päivärahassa
Pääsääntöisesti, jos työnantaja ei pysty valvomaan työaikaa, työttömyyskassa ei yleensä pysty päättelemään, täyttyykö sovitellun ansiopäiväraha saamisen edellytykset. Tällöin soviteltua ansiopäivärahaa ei voida myöntää.
1.1.2023 alkaen työttömyysturvalakiin lisätään säännös työajan poikkeuksellisesta arvioinnista. Oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen voi muodostua, jos työn luonteesta ja olosuhteista voidaan päätellä, että työaika ei ylitä 80 % enimmäistyöajasta.
Muutosturva 55 vuotta täyttäneille
Muutosturvan piirissä olevilla on oikeus:
- muutosturvarahaan, joka on 1 kuukauden palkkaa vastaava summa
- muutosturvakoulutukseen, joka kestää enintään 6 kuukautta, ja arvo vastaa enintään 2 kuukauden palkkaa
- työllistymisvapaaseen, jonka pituus on viisi päivää normaalia pidempi
Muutosturvan edellytykset
- irtisanottu tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä (määräaikaisen työsuhteen päättyminen ei täytä ehtoa)
- täyttänyt 55 vuotta irtisanomiseen mennessä
- ollut irtisanomiseen mennessä saman työnantajan palveluksessa vähintään 5 vuotta
- 60 päivän kuluessa irtisanomisesta ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon. (Huomioi, että irtisanomisaika voi olla pidempi kuin 60 päivää.)
Irtisanomisen ajankohdalla tarkoitetaan päivää, jona irtisanomisilmoitus on annettu. Jos irtisanomisaika on pitkä, TE-toimistoon on siis ilmoittauduttava jo ennen työttömyyden alkua
Lisäpäivät tulevat poistumaan ja tilalle tulee muutosturvakokonaisuus
Tietyissä tilanteissa ansiopäivärahaa maksetaan enimmäisajan päättymisen jälkeen eläkeikään saakka. Näitä kutsutaan lisäpäiviksi. Lisäpäiviä voidaan maksaa, jos olet täyttänyt enimmäismaksuaikasi ja ikävaatimus täyttyy. Lisäksi sinun on täytynyt olla vähintään viisi vuotta töissä edellisen 20 vuoden aikana.
Lisäpäivien ikäraja nousee vuodella ikäluokkaa kohden vuonna 1963 syntyneistä alkaen ja lisäpäivämahdollisuus poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä. Tämä tarkoittaa, että uudistus vaikuttaa ansiopäivärahaoikeuteen vuodesta 2025 alkaen, jolloin vuonna 1963 syntyneet saavuttavat lisäpäivien nykyisen 62 vuoden ikärajan. Lisäpäivien maksaminen päättyy kokonaan vuonna 2030.
Ikävaatimus lisäpäiviin:
1955–1956 syntyneillä 60 vuoden ikää
1957–1960 syntyneillä 61 vuoden ikää
1961–1962 syntyneillä 62 vuoden ikää
1963 syntyneillä 63 vuoden ikää
1964 syntyneillä 64 vuoden ikää
1965 tai jälkeen syntyneet ei oikeutta lisäpäiviin
Opiskelu työttömyyden aikana helpottuu
Työttömyyden aikana voi opiskella lyhyitä kursseja ja käydä lyhyissä koulutuksissa, pätevöitymiskoulutuksissa ja tehdä opintoja kansalaisopistolla ilman, että opinnot vaikuttavat työttömyysetuuden maksuun. Lisätietoa aiheesta antaa TE-toimisto.
Jatkossa myös avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettavien opintojen pää- tai sivutoimisuutta ei arvioida, jos
- opintojen kesto yhdenjaksoisesti tai jaksotettuna on enintään 3 kuukautta ja
- laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä opiskelukuukautta kohti.
Jos opinnot ovat kesken 3 kuukauden päättyessä, TE-toimisto tekee arvion pää- tai sivutoimisuudesta. Mitkä tahansa opinnot on mahdollista osoittaa sivutoimisiksi työskentelemällä tai harjoittamalla yritystoimintaa vakiintuneesti opintojen ohessa vähintään 6 kuukautta. Opintoja ei pidetä päätoimisina, jos opinnot on aloitettu työsuhteen aikana ja työttömyys johtuu lomautuksesta tai irtisanomisesta taloudellisella tai tuotannollisella perusteella.
Tekijänoikeuskorvauksia ei oteta enää huomioon ansiopäivärahan sovittelussa
Aikaisemmin tekijänoikeuskorvaukset (esimerkiksi Teosto- tai Gramex-korvaukset) ovat olleet tuloa, jotka on otettu huomioon ansiopäivärahan tulojen sovittelussa. Vuoden 2023 alusta lukien tekijänoikeuskorvaus ei ole sovittelussa huomioon otettavaa työn perusteella saatua ansiotuloa, joten tekijänoikeuskorvauksia ei huomioida ansiopäivärahan maksamisessa. Immateriaalikorvaukset kuitenkin otetaan edelleen huomioon työn perusteella saatuna ansiotulona. Muutoksen olisi tarkoitus astua voimaan 1.1.2023. Tätä lakia ei ole vielä hyväksytty, joten esitys voi vielä muuttua.