Työnteko kannattaa – myös ansiopäivärahalla
Joskus kuulee sanottavan, että työnteko ei kannata työttömänä ollessa. Työskentely ansiopäivärahan aikana hidastaa enimmäismaksuajan kulumista, ja saat kasvatettua tulojasi. Lisäksi voit kerryttää työviikkoja työssäoloehtoon, jolloin enimmäismaksuaika alkaa alusta.
Työtunnit ja palkka vaikuttavat päivärahan suuruuteen
Soviteltua ansiopäivärahaa voit hakea silloin, kun teet keikkatöitä tai osa-aikatyötä. Työaika voi olla enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Osa-aikaisuuden tulee perustua työnantajan aloitteeseesi, et voi siis lyhentää voimassa olevan kokoaikatyösi työaikaa ja saada ansiopäivärahaa, ellei aikaisempaa työsopimusta irtisanota.
Palkkatulot vaikuttavat ansiopäivärahan määrään. Palkkatulojen ja työajan vaikutus näkyy päivärahassa sen mukaan, milloin palkka maksetaan. Jos esimerkiksi työskentelet elokuussa 50 työtuntia ja palkka näistä tunneista on maksussa syyskuussa, maksetaan sinulle täyttä päivärahaa elokuulta. Tulot vaikuttavat päivärahan määrään vasta, kun palkka on maksettu, eli maksettu palkka pienentää syyskuun päivärahaa.
Sovitellussa päivärahassa on myös suojaosuus. Voit tienata suojaosuuden verran, ja päivärahasi maksetaan sinulle täysimääräisenä. Jos suojaosa ylittyy, noin puolet ylimenevistä tuloista vaikuttaa päivärahaan alentavasti. Suojaosuus kuukauden hakujaksossa on 300 euroa.
Sovitellun päivärahan hakeminen on helppoa
Lähetä kassalle ansiopäivärahahakemus Nettikassan eli sähköisen asioinnin kautta ja merkitse hakemukseen työnantajittain työtuntisi ja työpäiväsi. Ilmoita hakemuksessa, milloin palkkasi maksetaan, ja liitä mukaan osa-aikatyön työsopimus. Työttömyyskassa saa palkkatietoja tulorekisteristä, mutta usein joudumme pyytämään palkkalaskelmat kassalle. Tulorekisterissä näkyy harvemmin tehdyt työtunnit. Tällöin lähetä palkkalaskelma sen hakemuksen liitteenä mihin palkanmaksupäivä osuu.
Muista pitää työnhakusi voimassa TE-toimistossa.
Lisätietoa sovitellusta päivärahasta